O piškotkih

Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Piškotki nam omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in  predhodnih obiskovalcih, o uporabi spletne strani itd., zaradi česar lahko nadgrajujemo in prilagajamo spletno stran potrebam in ćeljam uporabnikov.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. 
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. 
Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

 

Piškotki na spletnem mestu www.bsp-southpool.com

Lastni piškotki

Za nemoteno in pravilno delovanje spletnega mesta so to nujno potrebni piškotki, zato so vedno omogočeni.

ImeNamenOpis uporabeVeljavnostVaša izbira
PHPSESSID sistem Sejni piškotek, ki se uporablja za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Seja

 

Drugi piškotki (3rd party cookies)

Spodaj naštete in opisane piškotke nastavijo zunanje storitve, s katerimi si pomagamo pri nenehnih izboljšavah in prilagoditvah uporabniške izkušnje. Svetujemo, da soglašate z uporabo teh piškotkov, da bomo lahko tudi v prihodnje prilagajali uporabniško izkušnjo potrebam dejanskih uporabnikov našega spletnega mesta.

ImeNamenOpis uporabeVeljavnostVaša izbira
_utma
_utmb
_utmc
_utmz
spletna analitika Piškotke postavi spletna sotritev za beleženje obiskanosti, Google Analytics, ki beleži, kako so uporabniki prišli na spletno mesto (npr. preko ključne besede v iskalniku ali povezave na drugem spletnem mestu), katere strani so obiskali, kateri brskalnik uporabljajo (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome, ...) ipd. Ti podatki nam služijo za prilagajanje uporabniške izkušnje glede na dejanske potrebe uporabnikov.
Podatki se zbirajo anonimno.
2 leti
30 minut
Seja
6 mesecev

Market messages