Arhiv sporočil za javnost

Uspešna implementacija EPEX-ove ETS trgovalne platforme za avkcijsko trgovanje za dan vnaprej

Poleg uspešne implementacije ECC klirinških storitev je 16. aprila BSP istočasno prešel na EPEX ETS trgovalno platformo za avkcijsko trgovanje za dan vnaprej. Prehod je bil uspešno zaključen in BSP zdaj v celoti deluje na novi platformi. ETS je dobro poznana rešitev v evropskem trgovalnem prostoru, ki zagotavlja robustno in fleksibilno izkušnjo. Prehod predstavlja korak k poenotenju sistemov znotraj ADEX skupine, ki vodi v bolj koherentno rešitev za trgovce aktivne v regiji.

Beri naprej

Uspešna migracija klirinških storitev za segment trgovanja za dan vnaprej in znotraj dneva

European Commodity Clearing (ECC) in BSP Energy Exchange LLC (BSP) sta uspešno zaključili migracijo klirinških storitev za segment trgovanja za dan vnaprej in znotraj dneva. ECC bo sedaj oskrboval vse borze na novo razširjene “Alpine-Adriatic Danube Power Exchange Group” (ADEX Group) v regiji, vključno z BSP, HUPX in SEEPEX.

Beri naprej

BSP sprejel podjetje Nidhog ApS kot novega člana borze

Ob koncu prvega četrtletja je BSP sprejel novega člana. Nidhog ApS, trgovsko podjetje ki izvira iz Danske, je član skupine za trgovanje z električno energijo Yggdrasil. Podjetje je svoje delovanje iz nordijske regije razširilo na elektroenergetske trge srednje in vzhodne Evrope. Z veseljem jih pozdravljamo na slovenskem trgu in se veselimo njihove nadaljnje rasti in uspeha.

Beri naprej

Svečani podpis Adex 2

  Mag. Anže Predovnik, generalni direktor družbe BSP in Skupine Adex, je 9. aprila 2024 prisostvoval podpisu partnerskega sporazuma na področju energetskega sektorja, ki označuje začetek projekta Adex II.        

Beri naprej

Združitev družb BSP, SEEPEX in HUPX v skupino Adex bo izboljšala storitev trgovanja z elektriko v Sloveniji, Srbiji in na Madžarskem

  Beograd / Ljubljana / Budimpešta / Pariz, 21.-22. marec 2024 Madžarska borza elektike HUPX se je pridružila Adex Skupini z namenom, da bi okrepila in razširila delovanje regionalne borze z elektriko v srednje vzhodni in jugovzhodni Evropi (CEE-SEE). Adex Skupina je s tem postala najbolj likvidno središče promptnega trgovanja z elektriko na tem območju. Ta premik spodbuja energetski prehod in konsolidacijo razdrobljenih lokalnih trgov ter služi kot pospeševalnik uvajanja bodočega enotnega evropskega trga v regiji. To za udeležence na trgu pomeni poenoten dostop do enotnega trgovalnega in...

Beri naprej

Družba BSP prenaša kiring in finančno poravnavo za segment trgovanja za dan vnaprej in znotraj dneva na European Commodity Clearing (ECC)

  Družba BSP, ki je v preteklih 16 letih uspešno izvajala klirinške storitve na slovenskem lokalnem trgu elektrike ter izvajala čezmejno poravnavo s sosednjimi CCP, zdaj prenaša svojo klirinško dejavnost panevropskemu ponudniku klirinških storitev. Delovanje klirinške storitve pri družbi ECC bo našim strankam omogočilo ukinitev kolateral pri družbi BSP ter hkrati pridobitev dobička iz razširjene klirinške mreže družbe ECC. Ta korak bo prispeval k povečanju robustnosti ponujenih storitev ter slovenskim udeležencem na trgu omogočil dostop do širšega portfelja produktov.

Beri naprej

BSP je sodeloval na konferenci MEKSZ XII

  Z veseljem smo se udeležili konference MEKSZ XII. Med panelno razpravo: Vloga borz na regionalnem in evropskem trgu električne energije je mag. Anže Predovnik, generalni direktor skupine Adex in direktor BSP, izjavil: ''Platforma skupine Adex ustvarja robusten trg, kjer se njeni člani združujejo, da optimizirajo svoje trgovalne portfelje.''    

Beri naprej

SDAC prekinitev spajanja – simulacija s tržnimi udeleženci 20/03/2024

  Povabilo na simulacijo SDAC prekinitev spajanja trga s tržnimi udeleženci. Z začetkom multi regionalnega spajanja v letu 2014 smo izvedli več kot 3600 uspešnih spajanj trgov. V zadnjih desetih letih se je zgodilo pet večji incidenti, ki so povzročili »partial decoupling« enotnega spajanja trgov za dan vnaprej (angl. SDAC – Single Day Ahead Coupling). Zato vas vabimo k sodelovanju pri simulaciji prekinitve spajanja trgov v okviru SDAC, ki bo izvedena 20. marca 2024, prijave tržnih udeležencev pa sprejemamo do 13. marca na naslov trading@bsp-southpool.com. Podrobnejše časovne točke lahko...

Beri naprej

Izobraževanje za borznega posrednika

  27. februarja je BSP izvedel uspešen izobraževanje za borznega posrednika, ki je udeležencem zagotovil dragocene vpoglede in praktično znanje o trgovanju.  

Beri naprej

BSP se je udeležil sejma E-world 2024

  BSP se je udeležil konference E-world energy & water 2024. Srečanja s partnerji in strokovnjaki so ponudila dragocene vpoglede v razvoj energetskega sektorja, kar dodatno spodbuja družbo BSP k nadaljnjemu raziskovanju novih priložnosti za prihodnjo rast.  

Beri naprej

Januarski rekord Day Ahead trgovanja

  BSP je dosegel rekordno količino trgovanja, pri čemer se je obseg trgovalne aktivnosti povečal za 15 %. Trgovanje se je zvišalo na 1.033.003.708 MWh za dan vnaprej v januarju 2024, v primerjavi z 894.576.072 MWh v istem obdobju leta prej.  

Beri naprej

BSP je na borzo sprejel dva nova člana

  BSP je v prvem četrtletju na borzo sprejel dva nova člana, D. Trading d.o.o. in THN Capital AG. D. TRADING  je podjetje, ki je specializirano za trgovanje z energijo in upravljanje z obnovljivimi viri energije. Ukvarjajo se predvsem z elektriko, plinom, premogom in plinskim kondenzatom ter imajo strokovno znanje in izkušnje na področju varovanja cen, zmanjševanja tveganj, rešitev za upravljanje energije in optimizacije portfelja. THN Capital AG je inovativno podjetje s področja finančnih znanosti s strokovnim znanjem in izkušnjami na področju kvantitativnega trgovanja. Njihov...

Beri naprej

Market messages