Arhiv sporočil za javnost

Januarski rekord Day Ahead trgovanja

  BSP je dosegel rekordno količino trgovanja, pri čemer se je obseg trgovalne aktivnosti povečal za 15 %. Trgovanje se je zvišalo na 1.033.003.708 MWh za dan vnaprej v januarju 2024, v primerjavi z 894.576.072 MWh v istem obdobju leta prej.  

Beri naprej

BSP je na borzo sprejel dva nova člana

  BSP je v prvem četrtletju na borzo sprejel dva nova člana, D. Trading d.o.o. in THN Capital AG. D. TRADING  je podjetje, ki je specializirano za trgovanje z energijo in upravljanje z obnovljivimi viri energije. Ukvarjajo se predvsem z elektriko, plinom, premogom in plinskim kondenzatom ter imajo strokovno znanje in izkušnje na področju varovanja cen, zmanjševanja tveganj, rešitev za upravljanje energije in optimizacije portfelja. THN Capital AG je inovativno podjetje s področja finančnih znanosti s strokovnim znanjem in izkušnjami na področju kvantitativnega trgovanja. Njihov...

Beri naprej

Nov dnevni rekord Day Ahead trgovanja

  Obseg trgovanja za dan vnaprej je dosegel odličnih 47.888 MWh, kar presega slovensko porabo za izjemnih 30 %.  

Beri naprej

Nov dnevni rekord Day Ahead trgovanja

  Obseg trgovanja za dan vnaprej je dosegel odličnih 44,014 MWh, kar presega slovensko porabo za izjemnih 12 %.    

Beri naprej

BSP Energy Exchange LLC (BSP) naznanja partnerstvo z European Commodity Clearing (ECC) za uvedbo klirinških storitev za trgovanje z elektriko v Sloveniji v aprilu 2024.

  Obveščamo vas, da družba BSP prenaša kiring in finančno poravnavo za segment trgovanja za dan vnaprej in znotraj dneva na European Commodity Clearing (ECC). Zavezanost BSP k zagotavljanju nemotenega klirinškega poslovanja in visokokakovostnih storitev prek podjetja ECC ostaja nespremenjena.     Celotno sporočilo za javnost si lahko preberete v priponki.

Beri naprej

Skupni trgovalni volumen za leto 2023

  Leta 2023 se je skupni obseg trgovanja na BSP povečal za 6 % na 11.573 GWh v primerjavi z 10.892 GWh leta 2022. Ekipa BSP čestita našim članom in nestrpno pričakuje nadaljnje uspehe v prihajajočem letu.  

Beri naprej

BSP je na borzo sprejel dva nova člana

Proti koncu leta 2023 je BSP razširil svojo bazo članstva s sprejemom dveh novih podjetij – Dynasty Power Inc., Podružnica Ljubljana in FLEXGRID d.o.o.

Beri naprej

SIDC: uspešno opravljeni testi 15 minutnih produktov na hrvaškem trgu

  Danes potrjujemo, da so bili uspešno opravljeni testi v zvezi z uvedbo 15-minutnih produktov na Hrvaškem trgu in posledično trgovanja med Hrvaško, Slovenijo in Madžarsko. Pričakovani go-live datum je 9. januar 2024 (s prvim dnem dobave 10. januar 2024), katerega cilj je izboljšati trgovanje znotraj dneva med tremi državami prek SIDC. Celotno sporočilo za javnost si lahko preberete v priponki.

Beri naprej

V četrtem četrtletju je BSP sprejel MVM Partner Ltd kot novega člana borze

  MVM Partner Energy Trading Ltd, znan tudi kot MVM Partner Ltd, je dobavitelj elektriko za skupino MVM Group, ki je v lasti Madžarske. Poleg tega izključno dobavlja elektriko podjetju MVM Next Energy Trading Ltd.  

Beri naprej

Market Coupling Steering Committee (MCSC) je sprožil poglobljeno preiskavo glede delne prekinitve spajanja trgov 28. oktobra

Tekom poteka spajanja trgov je 28. oktobra prišlo do tehničnih težav, ki so privedle do delne prekinitve spajanja trgov. Država/območje ponudb, kjer je prišlo do prekinitve spajanja trgov od SDAC: Grčija Knjiga ponudb, ki je posledično izostala iz kalkulacije: HENEx Prekinjeni interkonektorji v sklopu SDAC: GR-BG, GR-IT HEnEx je poročal, da je prišlo do tehnične težave v lokalnem trgovalnem sistemu, ki se nanaša na prehod ure in dodatne MTU za dan dobave 29.10.2023. Težave ni bilo mogoče odpraviti v času, ki ga opredeljujejo procedure SDAC, zato je bila razglašena delna prekinitev spajanja...

Beri naprej

Nov dnevni rekord Day Ahead trgovanja

  Visok volumen trgovanja na BSP Energetski Borzi še naprej raste. 17. oktobra smo zabeležili nov dnevni rekord trgovanja za dan vnaprej. Skupna vrednost je znašal 43,161 MWh.  

Beri naprej

V tretjem četrtletju je BSP SouthPool sprejel BISOL Group Ltd. kot novega člana borze

  BISOL je svetovni ponudnik solarnih rešitev, ki deluje v več kot 100 državah s 750 MW letno proizvodno zmogljivostjo. Znan je po solarnih modulih. BISOL-ova vizija za sončno energijo je postala resničnost in zagotavlja samozadosten in stroškovno konkurenčen vir energije kljub izzivom fosilnih goriv.  

Beri naprej

Market messages